Wednesday, October 10, 2012

Menganjing Biar Berpada


Gambar di atas adalah profile Twitter aku, dengan twitcon menganjing pose Max 24:7, kumpulan kpop Malaysia yang pernah menggempar dan mengguggurkan bulu ketiak banyak pihak.

Pada suatu hari (semalam je pun), ketika asyik bertweet sama awek, aku dimensi oleh seseorang. Tweetnya berbunyi seperti di bawah.

Ya,  dia cc: kepada abang-abang Max24:7 kita. Dan hasilnya...


Hamek ko! Dia ingat aku peminat Max 24:7, padahal aku menganjing je. Aku yang terkena balik. Kesimpulannya, menganjing biar berpada, mengayam jangan sekali



Sunday, July 1, 2012

Majlis Perkahwinan Irine Nadia

Ikut plan, aku ambil Hamzah Ian di KTM Shah Alam pukul 9:30 pagi, lepas tu bersama-sama ke KUIS ambil Yuyu Zulaikha, kemudian tunggu di tol Bandar Seri Putra untuk berkonvoi bersama Ujang dan kemudiannya tunggu lagi di tol Nilai untuk bergabung bersama Nazirul Hazwan dan Eman. Itu ikut plan lah.

Tapi bila sampai KTM Shah Alam pukul 9:26, Hamzah takde lagi. Bila ditanya, dia baru kat KL Sentral dan akhirnya dia sampai Shah Alam pukul 10:15. Lalu plan pun berubah, Ujang ambil Yuyu dan terus berjumpa mereka di Nilai. Nak cari jalan ke rumah Irine tak susah sangat sebab Ujang tahu jalan, kampungnya area situ juga. 1:30pm kami dah sampai. Tak macam Fatin Liyana yang sampai lambat sebab sesat. Rugi tak sempat jumpa FL sebab dia sampai 3:30pm, kami pula balik pukul 3:00pm.

Untuk lebih gambar yang lebih buncit, sila ke sini
Bila sampai di sana, terjumpa lah beberapa orang yang dikenali antaranya Dena Bahrin bersama suami dan Mira Uttika. Tapi tak tegur pun sangat. Malu pula nak approach. Even Irine Nadia sendiri pun aku tak sempat berborak. Kahkah. Masa naik pelamin untuk bergambar, aku ada say 'hi', tapi dia tak perasan. Lepas tu dah segan dah nak tegur. Sempat beri ucapan tahniah pada suaminya saja.

Jadi, baliknya Eman dan Yuyu tumpang kereta aku untuk dihantar pulang ke kolej masing-masing. Eman di Legenda Nilai, atau namanya mini Afrika haha. Aku tengok padang bola area situ bukan main semuanya negro. Siap ada team bola sendiri, ada 2 team! Cilakak. Panas mata. Tapi mata aku kemudiannya disejukkan dengan muslimat bertudung labuh di KUIS semasa hantar Yuyu pulang. Hehehe. Lepas tu, ke KTM Kajang untuk hantar Hamzah pulang. Last-last pukul 7:15 petang sampai rumah.

Kesimpulannya, semalam hari yang bermakna untuk aku sebab first time jumpa blogger. First time! Benda penting je baru aku nak join. Lepak saje-saje, malas. Aku nak berjimat sejimat boleh. Tapi, personaliti rakan blogger di alam maya dan di alam realiti tak banyak beza. Cuma Hamzah Ian nampak ada beza sikit lah. Haha. Tak tahu lah pandangan mereka terhadap aku pula. Macam mana kawan-kawan? :3

*********************************************************************************


Pagi tadi bila ternampak tweet Irine tetiba rasa sedih dan sebak pula. Menyesal pula tak tegur dia semalam. Takpe, lepas ni aku pula kahwin boleh bertegur sapa. Teringat aku zaman dulu, masa aku baru dalam bidang blogging, Irine ni antara blogger yang paling aku rapat juga. Dia tak sombong walaupun beza follower berpuluh ribu! Selalu saling memberi komen di blog masing-masing. Dulu Irine pernah diinterview paper Berita Harian (kot) dan dia mahu aku diinterview juga sebab BH mahu beberapa orang lagi blogger. Malangnya, aku terlebih had umur. Dia sangat supportive.

Masa Irine tunang juga, dia ada jemput aku. Haaa korang hado? Tapi, aku tak dapat hadir. Tapi dah lepas dia bertunang, dah slow sikit. Kurang berinteraksi. Seiring dengan dunia blogging yang makin suram. Apa-apa pun, tumpang bahagia melihat Irine kahwin muda. Sangat seronok tengok mereka. Semoga dapat anak dengan kadar segera ya. Turn aku? Hmmm target 2013 atau 2014. InsyaAllah. Calon? Hmm dah cukup duit nanti, ada lah yang dapat private message FB daripada aku. Hehehe.

P/S: Ingat nak tubuhkan Tabung Bantuan Perkahwinan Ayeem Ayam. Kahkah.



Monday, May 28, 2012

Rekod Emak dan Abah


Kat tempat/kampung aku sekarang, ramai yang kahwin dengan orang kampung sendiri. Aku tak pasti benda ni normal ke tak kalau kat tempat/kampung lain. Tapi kat kampung aku ni memang ramai lah yang dapat jodoh dengan orang kampung. Raya pun diorang tak pening kepala.

Tapi, so far takde siapa pun boleh pecahkan rekod mak dan abah aku. Yang jarak jodoh mereka hanya 33 meter mengikut kiraan Google Map. Aku siap ukur guna pembaris lagi. Haha. Yang A tu rumah aku duduk sekarang. B pulak rumah arwah nenek aku a.k.a bekas rumah bapak aku. C pulak rumah moyang aku, a.k.a bekas rumah mak aku.

Emak aku duduk dengan neneknya masa kecik sampai lah ke besar, sebab ibu emak (nenek aku) meninggal masa lahirkan adik mak aku (mak cik aku). Atuk aku pulak kahwin lain. Tu sebab lah emak aku duduk dengan nenek dan makciks dia.

Jadi, ada kemungkinan tak aku pecahkan rekod mereka? Jiran aku belah bawah rumah (mengikut peta) semuanya makcik pakcik aku je, takde anak perempuan yang available. Jiran belah atas pulak india semuanya. Memang takkan lah haha. Ke korang ada kenal mana-mana insan yang punya rekod lebih baik?